AkitaInu

Akita Inu
No Tabi Ken
Magyarország

AkitaInu

A No Tabi Akita Inu kennel bemutatkozása

A japán néphit szerint az Akita jólétet, gazdagságot hoz a családnak. Ismerőseink szerint mi nagyon "gazdagok" vagyunk. Ma nyolc akita él velünk nagy harmóniában és békés szeretetben. Kivéve a tüzelések idejét, de ez egy másik oldalra tartozik.
Történetünk közel egy tucat éve kezdődött. 1995 tavaszán került hozzánk az első Akita Inu szuka. Ekkor még csak egy kedves, aranyos kis kedvencet szerettünk volna. Azonban őt még újabb kettő követte, egy hófehér és egy második vörös-fehér szuka.

Nagyon sok, szép élménnyel lettünk gazdagabbak. Akitáink révén egy számunkra új, érdekes világot ismerhettünk meg, a kutyakiállítások és a kutyatenyésztők világát. Amikor akitáink elérték a két éves kort, és a megfelelő tenyész minősítésekkel rendelkeztek, néhány tenyésztő-társ és a "házi állatorvosunk" tanácsait, intelmeit megfogadva vártuk az első alom megérkezését. Születésük után néhány héttel már nem mi, hanem új gazdáik örültek nekik. Azóta már mindhárom szukánk átesett a tűzkeresztségen, három év óta, évente egyszer-egyszer. A tenyészetből kikerült utódok közül nem egyet tenyésztési céllal vettek meg. Közülük néhány többszörösen Győztes címet ért el, így hozzásegítve tenyészetünket az 1998. évben két MEOE Klubban és az MKSZ-nél is az "Év Akita Tenyésztője" és a "Bronzkoszorús Mestertenyésztő" megtisztelő címek megszerzéséhez.

Egy alkalommal a kezünkbe akadt a Német Akita Klub egyik, negyedévente megjelenő, magas szakmai és technikai színvonalat képviselő klub újsága. Felvettük velük a kapcsolatot. A klub elnökének felesége, Angelika Kammerscheid-Lammers asszony nagyon segítőkész volt, negyedévente elküldte nekünk a legfrissebb számokat. Ezek segítségével megismerhettük Európa vezető tenyészeteit, a legsikeresebb kiállítási és tenyész egyedeket. Felvettük a kapcsolatot német, holland, francia és cseh tenyésztőkkel, akik segítettek eligazodni az aktuális európai és japán, valamint Egyesült Államokbeli törekvések között.
AkitaInu
Ez idő tájt Európában már befejeződött egy folyamat, amely furcsa módon, Magyarországon akkor még meg sem igen indult! Sok éves vita és egymást győzködés végén a JKC (Japán Kennel Club) nyomására FCI-határozat született az Akita Inu, mint fajta szétválasztásáról, amely határozatot az USA kennel klubja, az AKC - mivel nem FCI-tag - nem kíván maradéktalanul betartani, de a faja szétválasztásának tényét elfogadja, tudomásul veszi. 1999 május 31. és június 1.-én az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) vezetősége, a JKC és az USA, Kanada, valamint Nagy Britannia meghívott szakértői Mexico City-ben hozták meg határozatukat a japán és az amerikai típusú Akita különválasztásáról. 2000 január 1.-t követően az ú.n. Amerikai Akita új néven, Nagy Japán Kutya-ként FCI-Standard No.344 számmal új fajtaként lett regisztrálva a II. fajtacsoportban, a 4. Szekcióban.
Azok az egyedek, amelyek a japán Akita Inu és az amerikai Nagy Japán Kutya "keresztezéséből" születtek, ezután keverékek lettek, bármilyen sikeresek is voltak eddig szüleik a nemzetközi kiállítási porondokon!

Magyarországon mára letisztult a kép, sikerült a rövid ideig tartó útkeresés után az Akita Klub vezetés segítségével lezárni a "hovatartozás" vitát. Jelenleg azzal büszkélkedhetünk, hogy sok igen szép, fajta reprezentáns Amerikai Akita (volt Nagy Japán Kutya) és hasonlóan magas tenyész értékű Akita Inu él hazánkban.

Soha sem a kutyák okozzák a gazdáiknak nem tetsző, esetleg kellemetlen változásokat! Emlékezzünk a régi idézetre: "Felelősséggel tartozunk az állatért, amelyet megszelidítettünk."
AkitaInu
És most vissza a tenyészet kutyáinak bemutatásához! 1998 végén vérvonal frissítés céljából Csehországból hoztunk egy kan akita kölyköt. Apja Japánban született a Nichinansow tenyészetben. Anyja az Aurora's tenyészetből, egy, az Egyesült Államokban élő Japán hölgy tenyészetéből Csehországba importált többszörösen győztes, típusos szuka. A következő évben egy, az új kanunktól is eltérő vérvonalú szukát hoztunk egy másik cseh tenyésztőtől. Ő Franciaország legsikeresebb tenyészetéből a D'Obakosow (új nevén "La valee des Dragons Sacres") kennelből vett egy szukát, amelyet ugyanabba a tenyészetbe vitt vissza pároztatni. A fedező kan neve Ryusho Go No Hanamaki Azumasow, Hoshiék pályafutásának elején az egyik legeredményesebb, kétszeres Japán-Győztes, Európa-, és Világgyőztes, Inter-, és Multichampion kan volt Európában.

Hosszas "kutatómunka" és számos e-mail váltást, telefonbeszélgetést követően ismét friss vérvonalú, ígéretes kannal bővult akita családunk. Fujiról a róla elnevezett oldalunkon, származásáról a "Törzskönyvek" oldalon kaphat alaposabb információt a kedves Látogató. Időközben felnőtt Kami és Hoshi lánya "Kinsei" is, aki sok szép kiállítási eredményt gyűjtve Champion címet ért el, majd a szintén felnövő és számos győzelmet magáénak tudható Fujival alapított új családot és neveltek nagyon ígéretes utódokat. Most már valóban bízunk benne, hogy sikerül ezzel a négy aktív Akitával kialakítani egy olyan No Tabi-s jellegzetes vonalat, amely valóban a kor kívánalmainak megfelelő, a beltenyészetekre sajnos néha jellemző örökletes betegségektől mentes utódokkal azt az örömteli érzést nyújtja, amiért Japánban több évtizede küzdenek.

Azok a reményteljes jövendőbeli Akita tulajdonosok, akik megismerik és egy pillanat alatt megszeretik a mindig mosolygó, a magyar ember számára még kissé szokatlan magatartásformát mutató, de csodálatos egyéniségű, méltóságteljes, az Embert tisztelő és szerető kutyafajtát, tudni fogják, az ő társuk a Szamurájok Kutyája, az Akita-Inu.
Akita Szamuráj Akitával Akita

Kezdőlap E-mail Nézz bele a vendégkönyvbe! | Írj a vendégkönyvbe!
Szerezz magadnak vendégkönyvet! vendégkönyv